Midnight Sun Marathon Tromso, Norsko
20.6. – 24.6. 2008

Účastníci: Zbyněk Nydrle, Jarmila Nýdrlová, Jarmila Nýdrlová ml., Zbyněk Filinger, Martina Filingerová, Petra Filingerová

     Nejdelší den v roce jsme si zpestřili účastí na jednom z nejseverněji položených maratónů na světě. Město Tromso leží cca 400km severně od severního polárního kruhu a v době konání závodu je zde téměř dva měsíce trvající den. Slunce se kolem půlnoci blíží k horizontu, pod který se nedostane a opět se začne zvedat vzhůru na oblohu.
      Vlastní závod je časově naplánován tak, aby jeho účastníci dobíhali do cíle právě kolem půlnoci. Start je v pro nás neobvyklých 21:30hod.
     Cesta z Prahy přes Oslo do Tromso proběhla bez potíží a po transportu z letiště do campu za městem jsme se večer ubytovali v dobře vybavených chatách. Dopoledne jsme vyrazili do centra města, kde jsme si v objektu zázemí závodu vyzvedli startovní čísla. Všechno fungovalo vzhledem k předem zařízeným přihláškám bez sebemenších problémů. Pak jsme si krátce prohlédli centrum města a po obědě jsme šli chvíli odpočívat, abychom v tak neobvyklém čase závodu na startovní čáře nezívali. K večeru nás probudil na střechu bubnující silný déšť a vidina běhu v takovém počasí nebyla moc lákavá. Ještě cestou ke startu pršelo, ale již s menší intenzitou a jako již po několikáté nám bylo přáno a těsně před startem déšť zcela ustal a celý závod nás nezlobil. Trať vedla z centra města, které leží na ostrově na pevninu po krásném, 1,5km dlouhém mostu, kde se běželo po pobřeží k první obrátce a téměř stejnou trasou jsme znovu naběhli na most na jehož konci byla meta půl maratónu. Po proběhnutí centrem města jsme se vydali po jihozápadním pobřeží ostrova, kde byla v blízkosti letiště druhá obrátka a pak už jsme se vraceli k cíli. Během poslední čtvrtiny závodu se trochu protrhala oblačnost a tak se nám naskytl krásný pohled na zasněžené vrcholky hor vystupujících přímo z moře, které byly ozářeny půlnočním sluncem. Do cíle jsme dorazili v následujících časech:

Za SK MAXTRI se zúčastnili: Dosažený čas Pořadí v kategorii
Zbyněk Nýdrle 3:13:58  
Zbyněk Filinger 3:46:05  

       Po dokončení závodu jsme si vychutnali atmosféru nočního města, které přes pokročilou hodinu žilo jako v pravé poledne.
     V dalších dnech jsme podnikli pěší turistický výlet na nejvyšší horu nad městem, vyjeli jsme lodí ven z fjordu směrem k otevřenému moři a seznámili jsme se s památkami a historií města i jeho okolí.

Zapsal Z. Nydrle

Midnight Sun Marathon Tromso 2008  Midnight Sun Marathon Tromso 2008  Midnight Sun Marathon Tromso 2008  Midnight Sun Marathon Tromso 2008
  Midnight Sun Marathon Tromso 2008  Midnight Sun Marathon Tromso 2008